0

Your cart is currently empty

Irix 45 ok

Review Irix 45mm f1.4.

He tingut l’oportunitat de testejar l’objectiu 45mm f1.4 que m’ha cedit l’equip d’Irix Lenses i un cop posat a proba, poder dir el que em sembla. Tant si m’agrada com si no. I aquesta llibertat és la que em va convèncer per dir que si a la proposta.

Va per davant la meva conclusió: estem davant d’un objectiu premium, sense cap mena de dubte.

La presentació de la lent, el packaging bastant minimalista i el pes: aquell pes que només dona opció a dues coses. El vidre o pes afegit sense sentit.

Nikon D850 + Irix 45mm f 1.4 + orchids + macbook pro
Irix 45mm f1.4 + Nikon D850

En aquest cas, el vidre em sembla molt bo. No fa defallir la qualitat dels arxius en absolut. I això, és un dels punts a destacar. És brillant, molt clar, sense pràcticament distorsió (s’assembla molt a la distància focal considerada estàndard en humans) i amb una aberració cromàtica molt poc visible fins i tot en condicions de llum adverses.

Dades EXIF: 1/320s; f3.2; ISO 800. Edició LR

Es pesat, ho he dit abans. Bastant per ser un fixe, més fins i tot que el 35mm Sigma Art f1.4 que també passa per la meva bossa de fotografia. 665g pel Sigma, 905g per l’Irix. Això seria un punt negati, malgrat m’agraden els objectius pesants.

Per ara, un punt positiu i un de negatiu.

És segellat, i això per mi, que m’encanta disparar a exteriors i quan pitjors condicions doncs millor, és un punt imprescindible.

I ara un dels fets diferencials: és un objectiu manual. I això pot frenar molt segons per quin tipus de fotografia. 

El primer que em ve al cap és una sessió de família amb nens, de les que comparteixo amb la meva estimada Montse Ferré. L’enfoc a nens que es belluguen ja és difícil amb objectius amb motors d’enfoc ràpids, amb un manual, és impossible. 

Per fotografia d’estudi amb gent que et pugui arribar a fer cas i estar-se una mica quiet, aquest objectiu és una joia: bokeh, és molt ràpid (recordeu que arriba a f1.4).

Dades EXIF: 1/800s; f1.4; ISO 800. Edició LR + PS
Dades EXIF: 1/2500s; f1.4; ISO 400. Edició LR + PS

També per paisatge, per capçar detalls a flors, animals tranquils (gats, en el meu cas). La quantitat d’informació que és capaç de proporcionar-li al sensor és molta i de qualitat. Amb això, ens assegurem un resultat superior.

Cat, Monstera, Orchid
Detall de Monstera Variegata. EXIF: 1/500s, f1.8, ISO 800. Edició LR
Gat. EXIF: 1/400s, f1.4, ISO800. Edició LR
Detall d'orquídia florida. EXIF: 1/320s, f3.2, ISO 400
Camp Florit. EXIF: 1/100s, f22,ISO 250

I arribem al preu. Es mou uns 200€ per sota d’òptiques de qualitat similar que no s’han redissenyat en els últims anys. Això si, la majoria tenen motors d’enfoc i és un fet diferencial.

Com haureu vist, quasi totes les imatges de la review estan fetes amb obertures de diafragma molt grans. És així de manera deliberada. Si amb diafragmes oberts entre 1.4 i 3.2, imagineu la qualitat a f8.

En Resum: és una òptica recomanable al 99% si pots treballar amb enfoc manual. Per preu i qualitat. I 100% recomanable per a qui treballi amb sistemes analògics. Aquesta qualitat sobre pel·lícula de 35mm, ha de ser tota una experiència.

Comments are closed.

You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.